--- Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-- Αιτωλοακαρνανίας -- Email : ntadedy@otenet.gr --- Τηλέφωνο: 6945377725 --- Κατασκευή : Βαγγέλης Δούτσιος: http://goo.gl/oQU0S3 --- - Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Αιτωλοακαρνανίας: Η ΟΜΙΛΙΑ του Αναπληρωτή Προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο 12ο Συνέδριο ...

Η ΟΜΙΛΙΑ του Αναπληρωτή Προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο 12ο Συνέδριο ...



ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
Email: adedy@adedy.gr, adedy1@adedy.gr

Αθήνα 16.5.2011


ΟΜΙΛΙΑ Του Αναπληρωτή Προέδρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηλία Βρεττάκου
Στο 12ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ως αντιπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ σας καλωσορίζω στο 12ο Συνέδριο της ΣΕΣ με την ελπίδα και την ευχή ότι το Συνέδριο αυτό και ο αγώνας του συνδικαλιστικού κινήματος σε επίπεδο Ευρώπης και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θα βάλουν φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται σ’ όλη την Ευρώπη, στη νεοφιλελεύθερη οικοδόμηση της Ε.Ε.
Προσωπικά αλλά και ως συνδικαλιστική συλλογικότητα, έχουμε επιλέξει να αγωνιζόμαστε μέσα στα συνδικάτα, να παλεύουμε για τη αλλαγή των συσχετισμών, για τον ταξικό προσανατολισμό.
Το συνέδριό μας πραγματοποιείται πέντε ημέρες μετά από τη γενική πανελλαδική απεργία της 11ης Μάη που είχαμε στη χώρα μας. Μια απεργία που σημαδεύτηκε από τη βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής που οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό πολλών συναδέλφων. Ευχόμαστε στο διαδηλωτή, που σήμερα δίνει μάχη για τη ζωή του, να βρίσκεται γρήγορα κοντά μας και στους αγώνες μας.
Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα την τελευταία ιδιαίτερα περίοδο με πρόσχημα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μας και το χρέος, οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων χρόνων σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας.
Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ περιλαμβάνει μέτρα που αφαιρούν ένα – ένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, των κερδοσκόπων, των τραπεζιτών και των εργοδοτών.
Μείωσαν και μειώνουν κατακόρυφα τα εισοδήματά μας μέσα από την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, από την αύξηση της φορολογίας και την ακρίβεια.
Κατάργησαν και καταργούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Ιδιωτικοποιούν, συγχωνεύουν, καταργούν και υποβαθμίζουν Δημόσιες Υπηρεσίες και Δημόσιες Επιχειρήσεις όπως σχολεία, υπηρεσίες υγείας, συγκοινωνίες, ενέργεια, νερό κλπ και σε μια περίοδο φτώχειας το κόστος μεταφέρεται στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Καταργούν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και συρρικνώνουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η αύξηση των ωρών εργασίας, το κλείσιμο των καταστημάτων, η υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η πολιτική που ακολουθείται είναι κοινωνικά άδικη για τους εργαζόμενους και αδιέξοδη για την οικονομία και την προοπτική της χώρας. Τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο με βασικό πάντα στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας και την υποταγή της χώρας στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών.
Για το χρέος όμως της χώρας μας δεν έχουμε καμιά ευθύνη οι εργαζόμενοι και είναι αποτέλεσμα της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και των πολιτικών που ασκήθηκαν στη χώρας μας, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ευθύνεται κύρια η ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, οι εξοπλισμοί, η φοροδιαφυγή και το πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας προσπαθούμε με διαρκείς αγώνες να αντισταθούμε στην πολιτική της κυβέρνησης και της Τρόικας.
Η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους αγώνες μας χρησιμοποιεί μηχανισμούς προπαγάνδας και «διαμορφωτών» της κοινής γνώμης, δημιουργεί και καλλιεργεί αντιθέσεις στο εσωτερικό των εργαζομένων, καταφεύγει στον αυταρχισμό, στη βία και την καταστολή.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο για το ξεπέρασμα της κρίσης που ακολουθείται στη χώρα μας διαπιστώνουμε ότι επεκτείνεται και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο πυρήνας όμως του μοντέλου αυτού με την προώθηση του συμφώνου για το Ευρώ, φαίνεται ότι γίνεται επίσημη πλέον πολιτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με το σύμφωνο για το Ευρώ και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο συνταγματοποιείται πλέον ο νεοφιλελευθερισμός για όλες τις χώρες της Ευρώπης, θεσμοθετείται η μόνιμη λιτότητα και η μείωση μισθών, η κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών.
Το σύμφωνο για το Ευρώ αποτελεί τον «Αρμαγεδώνα» του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε και έχει απομείνει ακόμη στην Ευρώπη, έρχεται να συμπληρώσει το σύμφωνο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη και να διευρύνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των κοινωνικών της Ευρώπης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Για τις αρνητικές εξελίξεις που επιτελούνται στην Ε.Ε., υπάρχουν ευθύνες και στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Με την όλη στάση και πορεία του, πολλές φορές διευκόλυνε τις πολιτικές του κεφαλαίου και των τραπεζιτών.
Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΣΕΣ, πολλές φορές περιορίζουν τις παρεμβάσεις τους σε δευτερεύοντα θέματα και δεν αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες αποφάσεις που παίρνουν τα συμβούλια κορυφής.
Λειτουργούν γραφειοκρατικά κι έχουν αναδείξει τον περίφημο κοινωνικό διάλογο ως κύριο εργαλείο για τις αποφάσεις τους.

Ο κοινωνικός διάλογος αξιοποιείται για την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη διευκόλυνση των θέσεων του κεφαλαίου. Για να υπάρξει άλλη πορεία στην Ευρώπη, είναι ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η πολιτική. Αλλά και οι δράσεις που αποφασίζονται δημιουργούν ερωτηματικά. Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, γίνεται διαδήλωση στη Βουδαπέστη, στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ και όχι στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες;
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταψηφίζουμε τον απολογισμό της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΣΕΣ.
Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΣΕΣ χρειάζεται να αποκαλύπτουν από ταξική οπτική τα μέτρα που προωθούνται και να οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων ενάντιά τους. Τα «ήξεις-αφίξεις» δημιουργούν συγχύσεις και αποπροσανατολίζουν.
Οφείλουμε να πούμε καθαρά ότι η Ε.Ε., σήμερα με το Σύμφωνο για το ευρώ, γίνεται νεοφιλελεύθερη.
Να εναντιωθούμε στο Σύμφωνο για το ευρώ, στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.
Να ζητήσουμε δημοψήφισμα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Να απορρίψουμε αυτή τη συνθήκη που συνταγματοποιεί το νεοφιλελευθερισμό στην Ευρώπη.
Να πραγματοποιήσουμε διαδήλωση στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
Στον αγώνα των εργαζομένων, στη συμμαχία μας και την κοινή δράση με άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκεται η ελπίδα για την προάσπιση, επαναφορά, διεύρυνση των δικαιωμάτων μας για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: