--- Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ.-- Αιτωλοακαρνανίας -- Email : ntadedy@otenet.gr --- Τηλέφωνο: 6945377725 --- Κατασκευή : Βαγγέλης Δούτσιος: http://goo.gl/oQU0S3 --- - Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. - Αιτωλοακαρνανίας: Η ΟΜΙΛΙΑ του Προέδρου Της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Συνέδριο της CES

Η ΟΜΙΛΙΑ του Προέδρου Της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Συνέδριο της CES


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2
105 57 ΑΘΗΝΑ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
Email: adedy@adedy.gr, adedy1@adedy.gr

Αθήνα 16.5.2011




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ CES

Η ευρωπαϊκή διάσταση αντιμετώπισης της κρίσης προϋποθέτει νέα πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης.

Η επιδείνωση και επέκταση της κρίσης στην πατρίδα μας και την ευρωπαϊκή περιφέρεια, είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Η ευρωπαϊκή και διεθνής διάσταση των μορφών εκδήλωσής της, τώρα ως «κρίση χρέους», είναι δεδομένη σε κάθε στάδιο εξέλιξης. Η αναχαίτισή της είναι – πλέον – διαρκές ζητούμενο αφού τα έως τώρα μέτρα διέψευσαν τα χρονοδιαγράμματα και δεν επιβεβαιώνονται στα αποτελέσματά τους. Το «ελληνικό» μνημονιακό δωδεκάμηνο της εσωτερικής υποβάθμισης – υποτίμησης του βιοτικού επιπέδου, ακραίας ανατροπής εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων, επιχειρείται να αποτελέσει το υπόβαθρο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Αποκρύπτεται η κοινωνική καταστροφή, η αποδιάρθρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων, η υπονόμευση των αναπτυξιακών πολιτικών και προοπτικών που προκαλείται.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις στη χώρα μας αλλά και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, – από τη δυναμική της απεργίας της προηγούμενης εβδομάδας έως την αντίδραση των πιο ισχυρών συνδικάτων στην Ευρώπη, με πρώτα τα Γαλλικά και Γερμανικά, που απορρίπτουν το σχέδιο μονιμοποίησης της λιτότητας, μαζικών απολύσεων, συρρίκνωσης των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, - καταγράφουν σοβαρές κοινωνικο-πολιτικές διεργασίες και μεταβολές.
Η πρόκληση μιας νέας κατεύθυνσης τίθεται όλο και πιο ισχυρά, από πολλές και διαφορετικές πλευρές, κυρίως από τα μεσαία, χαμηλά, αδύναμα και φτωχά κοινωνικά στρώματα. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις είναι αντιμέτωπες με τους φορολογούμενους πολίτες για το ρίσκο, πρώτα ηθικό, που ανέλαβαν με τον άδικο και κοινωνικά σκληρό επιμερισμό του κόστους της κρίσης που παρήγαγε το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και η κερδοσκοπία. Σήμερα η παραγωγική ανασυγκρότηση, η αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου, η νέα ανάπτυξη, προϋποθέτουν σχέδιο και συνδέονται με μια ριζικά διαφορετική πολιτική στην Ευρώπη. Οι πτυχές μιας νέας πολιτικής στρατηγικής για έξοδο από την κρίση στο ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να είναι:

Αναδιοργάνωση της χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του νότου, με δίκαιη ρύθμιση, μείωση επιτοκίων και υποχρεώσεων, ανεξάρτητα από τις χρηματαγορές. Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής «Τράπεζας Κρατικών Δανείων» ή Ταμείου αντί μηχανισμών προσωρινού και αντικοινωνικού χαρακτήρα, είναι μια ρεαλιστική πρόταση και σενάριο.
Η καθιέρωση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι το 60% του ΑΕΠ καθώς και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Προώθηση πολιτικών εναρμόνισης σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα των μισθών, κατώτατων κοινών ορίων στη φορολογία, των επιχειρήσεων και της περιουσίας αλλά και της κερδοσκοπίας (π.χ. με την καθιέρωση φόρου επί των συναλλαγών).
Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.-

Είναι προφανές ότι η λύση είναι στην αμοιβαιότητα και αλληλεγγύη που σημαίνει φυγή από τα δόγματα περί «ανταγωνιστικότητας» που πολλαπλασιάζουν το κοινωνικό και φορολογικό ντάπιγκ, τις οικονομικές ανισορροπίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, διατηρούν νομισματικές πολιτικές όπως η απαγόρευση της ΕΚΤ στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και οδηγούν στην εφαρμογή της θεωρίας του «δόγματος σοκ» με επώδυνες επιπτώσεις για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Μια νέα πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη, την προστασία και αύξηση της απασχόλησης. Οι «νέες» εκδοχές επί των παλαιών συνταγών και κυρίως του πλαισίου του Μάαστριχτ, θα αναπαράγουν την κρίση σε ορίζοντα μεγάλης χρονικής κλίμακας. Εδώ είναι το διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε. , του Ευρώ, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, των επικείμενων Συνόδων Κορυφής.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: